Vad gäller kring bygglov för ditt nya uterum i Dalarna?

Funderar du på att bygga ett uterum i Dalarna? Då är det stor sannolikhet att du behöver bygglov för att genomföra projektet. Här går vi igenom att du behöver veta om bygglovsplikten!

Planerar du att bygga till ett uterum till din fastighet i Dalarna? Regelverket kring bygglov kan för många uppfattas som komplext och förvirrande. På Hybrida Group AB har vi lång erfarenhet inom branschen och har således full koll på hur reglerna kring bygglov ser ut när du ska bygga uterum i Dalarna. Här går vi igenom allt du behöver veta!
 

Detta gäller kring bygglov för uterum i Dalarna

Huruvida du behöver bygglov för ditt uterum i Dalarna beror på hur du vill bygga samt var din fastighet ligger. Nedan kan du läsa mer om vad som gäller för olika typer av uterum.

Bygga ett nytt inglasat uterum
Om du planerar att bygga ett helt nytt uterum med väggar och inglasning krävs i de allra flesta fall bygglov. Om uterummet byggs i anslutning till ditt hus räknas det som en tillbyggnad och om det görs fristående räknas det istället som en nybyggnad. Det finns dock undantag från bygglovsplikten – för en- och tvåbostadshus krävs till exempel inget bygglov om du ska bygga en högst 15 kvadratmeter stor tillbyggnad som inte planeras bli högre än bostadshusets nock.

 

Glasa in en befintlig uteplats med tak
Om du har en uteplats med tak som du vill glasa in kan det krävas bygglov om projektet räknas som en fasadändring. Är ditt hus placerat utanför detaljplan krävs dock inte bygglov för dessa typer av projekt.

Bygga tak över befintlig uteplats
Att bygga tak över en uteplats kräver i regel bygglov. Det räknas som en nybyggnad om det görs fristående och som en tillbyggnad om det görs i anslutning till ditt hus. Det finns dock undantag från byggnadsplikten, till exempel om taket är en fristående nybyggnad.

 

Ansökan om bygglov för ditt uterum i Dalarna

Det är byggnadsnämnden i din kommun som bedömer om det uterum du ska bygga kräver bygglov eller ej. Din ansökan ska vara skriftlig och innehålla de uppgifter som kommunen behöver för att kunna fatta ett beslut i ditt ärende. Om du känner dig osäker på om du behöver söka bygglov för ditt projekt kan du kontakta en tjänsteman hos byggnadsnämnden i din kommun som kan hjälpa dig att avgöra detta.
 
Här kan du läsa mer om hur processen ser ut när nu gör en ansökan om bygglov.

 

Vi hjälper dig att bygga uterum i Dalarna

Om du söker ett företag med skickliga och erfarna medarbetare som kan hjälpa dig att bygga ditt inglasade uterum i Dalarna har du kommit helt rätt! Varmt välkommen att kontakta oss så berättar vi mer om oss och hur vi kan hjälpa dig att få uterummet du drömmer om på plats!

Kontakta oss när det kommer till uterum i Dalarna!

Vi på Hybrida erbjuder alltid gratis rådgivning när du har frågor eller funderingar kring uterum i Dalarna. Med utgångspunkt i Borlänge levererar vi förstklassiga uterum till såväl Falun som övriga Dalarna!