Tips & Råd inför ditt kommande uterum i Dalarna

Tips & Råd inför ditt kommande uterum i Dalarna

Ett uterum är en skön plats som gör att du kan förlänga sommaren ytterligare. Det är en skyddad plats som gör att du kan sitta ute även när solen inte är som varmast. Om du väljer ett isolerat uterum med uppvärmning kan du dessutom dra nytta av det under hela året. Det finns en del saker du kan tänka på innan du bygger ditt nya uterum och som kan hjälpa dig att både spara tid och pengar. Du har många val att göra, som såväl material som design. Vi har sysslat med uterum i Dalarna i många år och vi har valt att skriva en artikel med våra allra bästa tips och råd inför planering och byggnation av ditt uterum. De saker vi kommer att gå igenom är följande:

  • Planering, offert och avtal
  • ROT-avdrag vid byggnation av uterum

Planering, offert och avtal

En god planering är A och O vid alla typer av projekt, även när det kommer till att bygga ett uterum. Du ska välja var det ska vara, gärna på en plats med många soltimmar för att kunna njuta av det långt in på sensommaren. Du kan också välja att isolera det samt installera värmeelement om du vill kunna dra nytta av det året runt. Då kommer det givetvis att kosta mer, men det kan vara värt det för det extra utrymmet. Andra saker att tänka på vid planeringen är hur du vill att utformningen ska vara, vilket material det ska byggas av, om du vill ha inglasning samt vilket tak vill du ha på uterummet. Hantverkare kan hjälpa dig med projektplaneringen om du är osäker.

När du är medveten om ungefär vad du är ute efter kan du be om en offert, så får du en utförlig prisuppgift på vad det kommer att kosta att anlita hantverkare för att bygga uterummet. Det finns många fördelar med att anlita professionell hjälp, då de har den specialkompetens och utbildning som behövs för ett bra slutresultat. I Sverige har vi tidvis ett hårt klimat och det ställer höga krav på det som byggs i landet. Dessutom får du garanti när du anlitar ett byggföretag. Du ska alltid kontrollera att företaget har F-skattsedel och när det blir dag för avtal ska det alltid ske skriftligt. Där ska det framgå vad som ska göras, till vilket pris och gärna under vilken tidsperiod så att du kan känna dig trygg.

Kan jag få ROT-avdrag för att bygga uterum

Ja du kan få ROT-avdrag för att bygga uterum, men då måste det ske under vissa förutsättningar. Uterummet måste till 75 procent byggas ihop med huvudbyggnaden, alternativt att det finns en dörr mellan huset och uterummet. Du får inte ROT-avdrag för uterum till bostadsrätt eller till ett hus som är yngre än fem år. ROT-avdraget ger dig 30 % i rabatt på arbetskostnaden för byggnationen av uterummet, medan du själv får stå för kostnader för material, transport och dylikt. Arbetskostnaden är dock en stor del av den totala kostnaden så du tjänar mycket på att utnyttja ROT-avdrag. Seriösa yrkesmän brukar ha bra kunskap om avdraget och hur det fungerar och hjälper dig gärna med svar om du är osäker på om du har rätt till det.

För att kunna få ROT-avdrag måste du vara ägare till huset där det ska byggas, samt vara bosatt i det. Det gäller även om du äger ett fritidshus som du bara bor delvis i. För att få avdraget måste du också ha betalat in tillräckligt med skatt föregående år. När du ber om en offert ska du alltid be om en detaljerad sådan och gärna med kostnaden efter ROT-avdrag om du önskar det. Du behöver inte ansöka om avdraget hos Skatteverket själv utan du får en faktura av hantverkaren med avdraget borträknat, så får de pengarna direkt av Skatteverket. Det är därmed inte alls så komplicerat som det kan tyckas vara och det är en bra hjälp på vägen till ditt nya uterum som du drömt om.

Be gärna om hembesök

Här på vår hemsida hittar du ett smidigt kontaktformulär där du kan skriva till oss för offert och eventuellt hembesök. Ett hembesök är bra för hantverkaren att se hur förutsättningarna ser ut och därmed kunna se om din planering fungerar eller inte. Målet hos en seriös firma är att alltid komma på en lösning så att du som kund blir nöjd. Självklart kan du även anlita yrkesmän för hjälp med renovering eller tillbyggnad av ditt befintliga uterum om du önskar det. Det är både snabbt och lätt att fixa ett uterum i Borlänge eller i Falun. Genom att anlita en firma med gedigen erfarenhet och god kompetens kommer du få ett uterum som du kan njuta av länge. Det kan också höja värdet på ditt hus.